Ontwikkelaars maken miljoenen apps voor de iPhone en iPad, maar slechts een klein deel daarvan komt ooit naar de Mac. Daar gaat verandering in komen! Tijdens WWDC 2018 kondigde Apple aan dat iOS en macOS niet zullen worden samengevoegd, maar dat er wel wordt gewerkt aan een oplossing voor universele apps.

Apple is bezig met het ontwikkelen van een universal framework genaamd ‘Marzipan’. Dit framework moet er voor zorgen dat apps makkelijker uitwisselbaar zijn.

Het voordeel voor gebruikers is dat apps sneller beschikbaar komen op macOS. Je hoeft dus niet lang meer te wachten totdat jouw favoriete app naar de Mac komt. Voor ons ontwikkelaars heeft het ook voordelen, zo zijn apps makkelijker om te bouwen naar macOS en scheelt het ons tijd. Daarnaast heeft het voor Apple allerlei voordelen. De huidige iOS-apps maken gebruik van het nieuwere UIKit framework, terwijl de Mac-apps gebruik maken van de oudere AppKit frameworks. AppKit biedt alle elementen van de gebruikersinterface, zoals vensters, knoppen, menu, scrollbalken en tekstvelden. Ook regelt het aan de softwarekant alles wat nodig is om apps op het scherm te tonen. AppKit dateert echter uit de jaren tachtig van de vorige eeuw en is ontstaan uit de NeXTSTEP Application Kit van NeXT, het bedrijf dat Steve Jobs oprichtte in de periode dat hij bij Apple was opgestapt.

 

Wanneer komt de universele app?

 

In 2019 kunnen wij ontwikkelaars met universele apps aan de slag. Apple zal de benodigde tools beschikbaar stellen na WWDC 2019, de eerste toepassingen zul je in het najaar van 2019 kunnen ervaren.